ARA
İŞ'TE BAŞARI HİKAYELERİ

Talipsan Deri Başarı Hikayesi

Talipsan Deri Konfeksiyon Gıda ve Hediyelik Eşya Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Deri sektörüne yönelik geçmişte çok küçük çapta başlanan ticari faaliyet, bugün Ülkemizin farklı illerine yönelik üretim ve pazarlama yapabilen, kendi markasını yaratmış Talipsan Deri firmasının başarı hikayesini ortaya çıkartmıştır... Devamı

Portre: Çamlıbağ Şarapçılık

Google Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Yayın Tarihi: 10.07.2012

Haşim Yunatçı, düz bir hesap, 90 yıldır şarap üreten bir ailenin 4. kuşağından. Ailenin Gökçeada geçmişi, 300 yıla dayanıyor, hani hesapça Osmanlı'nın yarı diz boyu.

Kendisi de iyi bir şarap gibi geç açılıyor, söze zor geliyor. Ama söze gelmeyegörsün, tesbitleri yılanı deliğinden çıkaracak cinsten:

-Üzümü toplayacaksan, çiçek açımını izleyen 90 günü bekletin. Ayın zaten yıldızlarla bir duruşu vardır .

Bununla Haşim bey neyi söylüyor ?

- Geleneği kolla, modernlik adına bildiklerini al topla, ağzını bağla bir kuyuya indir, zira işe yaramaz.

Geçenlerde Fransa'nın Bordo tarafından bir şato sahibi Haşim beyin ziyaretine geliyor. İkisi de güreşin peşrevi gibi yöntem tartışıyor, bakmışlar ki ikisi tüm işleri aynı kapıya varıyor, iş kalmış kucaklaşmaya, onlar da bunu yapıyor.

Haşim bey meslekten kimyager. Hani, işin ilmini yapmış derler ya, o cins bir özel insan. Ama ona verilmiş isim 'Ada'nın Şövalyesi'. İsim babası da zeytinciliğin şu ülkede 3-5 hamisinden biri olan Evren Ertür, o da aslında Ege'nin şövalyesi.

Yunatçı bey, tutkuların insanı. Ege'nin şaraplık üzüme elverişli tek adasında yüzyılların geleneği olan 'Kuntra' üzümünü islah ediyor, yorumu şu:

- Beyefendi, onun bunun üzümü iyi de, yerellik denilen bir olay var, onu korumadan biz nasıl yaşayacağız ki ?

Bir ders çıkaralım bunlardan :

- Yerellikle farklılık yaratmak, KOBİ ölçeğinin özüdür. Çünkü farklılık hayatın rengişdir, globalleşmenin de öldürdüğü aslında budur.

Kuntra gibi Karalahana ve Vasiliki hepsi adanın yerel üzümleri. Haşim beyin elinden himmet ve güneş yüzü görmüş olarak, yeniden piyasaya dönüş yapıyor.

'Ada'nın Şövalyesi '300 dönüm bağda kendi şaraplık üzümünü çıkarıyor. Anlatırken de ekliyor: Beyefendi, bir Fransız deyişidir ama bunu Türkçemize uyarladık, 'Hırslarına kurban olmuş habis bir ruh iyi şarap yapamaz !'

'El oğlu, artık mantar kullanmadan şarap yapıyor, ne dersiniz ?' diyecek oluyoruz, cevabı sanki dünden hazır :

-Dünyanın hakimleri kendince şarabı yeniden tanımlamak istiyor, onyüzyılın mantarı ortadan kalkabilir mi?

İş kuşkusuz sadece yetiştiricilik değil. 3-5 yıl var ki, Haşim bey yazları, her gün akşam sularında 'Gün Batımı Turları' adı aktında şarapçılık diyarlarında insaanları seyre alıyor, üzüm toplatıyor, cins inceletiyor, ilmini paylaşıyor .

KOBİ'ciliğin bir tutku işi olduğunu bir kez daha anlıyoruz Haşim beyin şu sözlerinden:

-Hapishane vardı adada kapandı, yatak sayısı 3000 oldu. Adalı Rum'lar krizle birlikte geri dönüş yapıyor adaya. Şarap üreticisi sayısı 6 'ya ulaştı. İyiler topyekün olmalı değişim için.

Haşim beye gore 'hiç kötü iş yok mu ?'

Cevabı hazır:

-Beyefendi, kötü hava geçer, iyi olur . Kötü insan iyi olmaz, tek değişmez de odur...

Onu ararsanız, Bozcada 'da işletmesi başında hep birine bir şeyler anlatmakdadır. Çünkü biliyor ki, iyi paylaşılmak ister, vereceksin ki dünya şenlenecek.

İNOVASYON KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER

Dağarcık

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 06.09.2013

Sizlere sözüm vardı, yoğurt öyküsü anlatacaktım. Bir yoğurt neden farklı olur, bunu dillendirecektim!Altı üstü yoğurt, demeyin bana...Ben evimde... Devamı

Teknogirişim desteğine revizyon talebi

Yazan: Taylan Erten / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 25.07.2013

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun 2009 yılından beri yürürlükte. Amaç kısaca ekonominin uluslararası... Devamı

Gün, 'İş Yapma' Günü

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 16.04.2013

OSTİM Türkiye'nin ilk organize küçük sanayi çarşısıdır. Kurulduğu 70' li yıllardan bu yana hep düzgün bir ritmle büyüdü. Şimdi sanayiye yol... Devamı

E-Faturaya / E-Deftere Hazır mısınız?

Yazan: Recep Bıyık / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 14.03.2013

Elektronik fatura ve elektronik defterle ilgili ilk kapsamlı düzenleme 2006'da yapılmış ancak çeşitli nedenlerle bu düzenleme fiilen uygulama alanı... Devamı

Selin Ertür Olayı

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 28.11.2011

Selin Ertür, kuzey Ege'de yaşayan 'Selatin' adıyla üretim yapan bir zeytinyağı üreticisi. Bir aile geleneğini sürdürüyor ve işi 4 kuşağa ve bir... Devamı