ARA
İŞ'TE BAŞARI HİKAYELERİ

Talat Matbaacılık Başarı Hikayesi

Talat Matbaacılık ve Deri Mamulleri A.Ş.

40 yılı aşkın bir sürede yüz binlerce farklı tasarımın üretimine imza atmanın gururunu taşıyan Talat Matbaacılık, 5.000 m² üzerine kurulu entegre tesislerinde elektronik dizgi, film, cilthane, ambalaj ve ofset tesislerinde kalite ve estetikten taviz vermeden hızlı üretim yapabilmektedir...Devamı

Antalya'dan Çekirge Satmak

Google Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Yayın Tarihi: 26.04.2011

Dünya Antalya Temsilciliğinden Duygu Şahin arkadaşımız Antalya'dan Avrupa'ya bal gibi çekirge satılabildiğini gösteriyor.

Önce öyküyü özetleyeyim, sonrasında tartışırız.

Profesyonel rehber Selami Gökgöl, akvaryumuna canlı yem bulamayınca hobi maksatlı çekirge beslemeye başlıyor. İş büyüyor, profesyonel hale geliyor, Selami bey bu işin gereği olarak girişimci oluyor. Hemen bir farklılık yapıyor ve anaç çekirgeler Almanya'dan getirtilen Mısır çöl çekirgesi oluyor. 2010' da 1 milyon adet çekirge üretimine ulaşılıyor. 2012 hedefi de % 50 artışla 1.5 milyon.

Ama dikkat. Olay dört duvarı çekilmiş bir tesisten ibaret değil. Çekirgeler, 28-45 C sıcaklıkta özel ortamda büyütülüyor. Çekirgeler için çöl ortamı yaratılıyor. Beslenmeleri için çim odası inşa ediliyor. Beslenmeleri için yulaf, arpa, buğday filizi, mısır, kepek, kamış, İngiliz çimi, trinova, karnabahar yetiştiriciliği yapılıyor. Bunların yetiştiriciği kimyasal ilaçlardan uzak tutuluyor.

Bu tablo bize tartışılacak olarak ne sunuyor?

Öncelikle girişimciliğin bir liderlik olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Girişimciliğin öngörmeyi gerektirdiğini anlatıyor.

Dahası var: Girişimciğin tutku olarak amatör, iş olarak profesyonellik olduğunu gösteriyor. "Bu işi yapalım" dersiniz ama sıcaklık için özel ortam yaratacak bir profesyonel çizginiz yoksa o amatörlük de küme düşürüyor.

Girişimcililiğin bir "KOBİ hovardalığı" olmadığını anlatıyor. Ölçek tutturmazsanız, işin gelişmeyeceğini söylüyor. Dile kolay, topu topu ömrü 70-75 gün olan çekirgeler günde 5 öğün yemek yiyiyor, 2.5 dönüm genişliğindeki bir mısır tarlasını 1 haftada bitiriyor. Sürekli olarak işin arkasını beslemek zorundasınız. Bunu yaparken, 100 çekirgeyle 1 milyon çekirge arasında lojistik organizasyon açısından bir fark yok. Ama ölçek yoksa, sonuç da yok .

Yetiştiricilik güzel de, bu işin pazarının bilinmesi gerektiğini anlatıyor. 1.5 milyon çekirgenin Avrupa ve Arap pazarlarında bire bir noktasal satış ağını yaratamasanız amatör balcıdan farkınız kalır mı? Üstelik tanesi sadece 7 cent. Demek ki büyük sayılar çalışacak ve çok çekirge satılacak ki bir ciro yakalansın. Büyük düşününce, Çin'den ve Tayland'dan talep gelebiliyor.

Büyük düşünce, üretilen objeye A'dan Z'ye bakılması gerektiriyor. Satılan artık sadece çekirge değil, yanında dışkısı da pazarlanacak . Zira bu dışkı biyogaz üretimi için de elverişli.

Bitmedi : Eski rehber, yeni girişimci Gökgöl yakın zamanda cırcır böceği ve un kurdu yetiştirmeyi planlıyor...

Ders : Girişimcilik zor zanaat ama gerçekten yapabilen şampiyon oluyor!

İNOVASYON KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER

Dağarcık

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 06.09.2013

Sizlere sözüm vardı, yoğurt öyküsü anlatacaktım. Bir yoğurt neden farklı olur, bunu dillendirecektim!Altı üstü yoğurt, demeyin bana...Ben evimde... Devamı

Teknogirişim desteğine revizyon talebi

Yazan: Taylan Erten / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 25.07.2013

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun 2009 yılından beri yürürlükte. Amaç kısaca ekonominin uluslararası... Devamı

Gün, 'İş Yapma' Günü

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 16.04.2013

OSTİM Türkiye'nin ilk organize küçük sanayi çarşısıdır. Kurulduğu 70' li yıllardan bu yana hep düzgün bir ritmle büyüdü. Şimdi sanayiye yol... Devamı

E-Faturaya / E-Deftere Hazır mısınız?

Yazan: Recep Bıyık / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 14.03.2013

Elektronik fatura ve elektronik defterle ilgili ilk kapsamlı düzenleme 2006'da yapılmış ancak çeşitli nedenlerle bu düzenleme fiilen uygulama alanı... Devamı

Portre: Çamlıbağ Şarapçılık

Yazan: Dr. Kenan Mortan / Girişimcilik Uzmanı

Yayın Tarihi: 10.07.2012

Haşim Yunatçı, düz bir hesap, 90 yıldır şarap üreten bir ailenin 4. kuşağından. Ailenin Gökçeada geçmişi, 300 yıla dayanıyor, hani hesapça... Devamı