İzmir, Sağlık Ürünlerinde Küme ile Merkez Olacak
11.09.2009 Cuma - İZMİR
Ar-Ge ve üretim merkeziyle desteklenen kümelenme modelini oluşturmaya çalışan medikal ürünler sektörü, yerli ürünlere karşı bulunan önyargının yıkılmasını istedi.
İzmir, sağlık ürünlerinin üretiminde kümelenme merkezi olmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ, 'Sürdürülebilir Bilim-Teknoloji-Sanayi Köprüleri Toplantısı' düzenlendi.
Toplantıda, İzmir'de Ar-Ge ve üretim merkeziyle desteklenen kümelenme modelini oluşturmaya çalışan medikal ürünler sektörü, kamu hastaneleri başta olmak üzere sağlık sektöründe yerli ürünlere karşı bulunan önyargının yıkılmasını istedi. Sektör temsilcileri ayrıca yerli üretimin önündeki diğer engelin de kamu hastanelerinin ödemelerini geç yapmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Üniversiteler bölgede kalifiye eleman yetiştirecek
EBİLTEM Başkanı Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, İzmir'i sağlık ürünlerinin üretiminde kümelenme merkezi yapmak için kentteki 3 üniversitenin bir araya gelerek bir model üzerinde çalıştığını vurguladı. Sukan, "Geliştirilen modelin 3 ayağı bulunuyor. Üniversiteler bölgede kalifiye eleman yetiştirecek. ESBAŞ aracılığıyla Ege Serbest Bölgesi inovakent olarak ele alınarak herkesin yararlanabileceği bir Ar-Ge merkezi kurulacak. Bu inovakent uluslararası paydaşlar aracılığıyla geliştirilen ve üretilen ürünlere dünya pazarlarından talep bulacak. Bu model başarılı olursa başka sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilebilir" bilgisini verdi.
"Hans üretmişse alıyor, Ahmet üretmişse sorguluyor"
Toplantıda konuşan Tüm Medikal Dernekler Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Mehmet Ali Özkan ise firmaların sağlık sektöründe yerleşik önyargılar nedeniyle ciddi engellemelerle karşılaştığını ileri sürdü.
"105 ülkeye ihracat yapan yerli firmamız var ama bu firma ürünlerini Türkiye'de kamu hastanelerine satmakta sıkıntı çekiyor" diyen Özkan, "Bir Türk firması kan durdurucu cihaz üretti. Kapısında bu cihazın patentini almak amacıyla milyonlarca dolar ödemek için bekleyen bir sürü yabancı firma var ama SGK, cihazı geri ödeme sistemine almıyor. Bir doktor alacağı ürünü Hans üretmişse hemen alıyor ama Ahmet üretmişse ürünü sorguluyor. Bu kültürü değiştirmemiz gerek" şeklinde konuştu.
İŞ'TE KOBİ - KOBİ'lerin Sitesi
İŞ'TE KOBİ - KOBİ'lerin Sitesi
DİĞER KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER
03.10.2018 - İSTANBUL
Gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulaması (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her sene, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.... 
02.04.2018 - İSTANBUL
Pasaport ve sürücü belgeleri bugünden itibaren nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanacak.... 
27.03.2018 - KAHRAMANMARAŞ
Kapıçam Tabiat Parkı'nda 70 bin metrekare büyüklüğünde Ekstrem Spor Merkezi oluşturulacak.... 
26.03.2018 - KOCAELİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, kentin nüfusunun her yıl 50 bin arttığını söyledi.... 
23.03.2018 - ANKARA
Bugün yaklaşık 1.8 milyar insan arazi bozulumu ve çölleşmeden etkileniyor. Ormanlık arazinin en az yüzde 65'i bozulmuş durumda.... 