HAKKINDA

İyi günler kolay gelsin, bir tarlam var, sulak arazi 11500 m2. Bu araziye ahır kurmak istiyorum. Bunun için ahır inşaatını tapuya göre kaçta kaçını kullanabilirim? Mehmet Genç

Mehmet Bey, Ruhsatlı bir ahır kurmak istiyorsunuz sanırım. Modern bir süt sığırcılığı faaliyeti için sağmal başına 100 m²'lik bir arazi yeterli olur. Araziniz 50 başa rahatlıkla yeter, 11 dekarlık arazinizde böyle bir işletmenin yaklaşık 2-3 dekarı kapalı (sağmal ahır, genç hayvan ahırı, sağımhane vb.) alan olacaktır. Tapu, vaziyet planı ve inşaat projeleri ile hem İl Tarım Müdürlüğüne hem de İlçe Belediyesine başvuruyorsunuz. Büyüklük açısından İl Tarımda sorun çıkmayacaktır, ancak ne kadarlık bir ahır yapabileceğiniz Belediye'de netleşecektir. İlden ile, bir ilde ilçeden ilçeye değişen belirli oranlar var. O yüzden projeleri çizdirmeden belediye ile görüşerek bilgi sahibi olunuz. Tarlanız yerleşim yerlerinin içinde kalıyor ise sorun çıkabilir. Hayvancılık işletmelerinde arazi seçimi yapılırken çok kıymetli arazilerinizi kullanmayınız. Dikkat edeceğiniz husus, çok taban arazi olmasın, biraz eğimli araziler daha kullanışlı olur. Yol, elektrik ve su temini gibi yatırımlarda olabilecek en düşük maliyet oluşmalı. Ayrıca olabildiğince çevredeki hayvan ve insan trafiğinden uzak olmalı. Saygılarımla,

Merhaba, Hayvan yem fabrikası açmak istiyorum Şanlıurfa Siverek'te. Bu ilçede yem fabrikası yok, Urfa'nın başka bir ilçesinden Siverek'e geliyor ve ben bir bayan olarak küçük çaplı bir fabrika kurmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım ve devletin sağladığı destek nelerdir? Çok teşekkür ederim. Ceren Kınağ

28.04.2020

Ceren Hanım, Yem teknolojisi son yıllarda önemli gelişmeler gösterdi ve bu durum yatırım maliyetlerini büyüttü. Ayrıca sektör karakteri gereği işletmelerin işletme sermayesi ihtiyacı oldukça yüksektir. Yurt içinden temin edilen yem hammaddelerini en bol olduğu dönemlerde alıp depolamak gerekir (hasat dönemi-tahıl grubu). Önemli ölçüde yurt dışına bağımlı hammadde grubu da bulunmakta olup (soya, küspeler, katkı maddeleri vb.) fiyatları kur hareketlerinden çok etkilenmektedir. Ayrıca farklı hayvancılık faaliyetleri, verim ve yaş gruplarına göre yem içeriğinin farklıllaşması gerekeceğinden kalifiye eleman gereksinimi de bulunmaktadır. Günümüzde çok büyük firmalar pazar payını önemli ölçüde paylaşmış durumdalar. Bunlara, kurmayı planladığınız küçük işletmenin ayakta kalabilmesinin zorluğunu göstermek için değiniyorum. Geçmişte verilen desteklerle yem fabrikası sayısı önemli ölçüde artış göstermiş, sektörde büyük bir atıl kapasite oluşmuş ve bu desteklemelerden vazgeçilmiş idi. Ancak son yıllarda hayvancılığın gelişimine paralel bu fabrikaların kapasite kullanımları da önemli ölçüde arttı. Sektörün teşvik mevzuatını tam bilemiyorum. Tarımsal hibe programlarında (IPARD II, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) konsantre yem üretimine yönelik bir destekleme bulunmamaktadır. Kalkınma ajanslarından hibe, vergi, proje, faiz destekleri gibi diğer kurum desteklerini sorgulamak gerekir. Karacadağ Kalkınma Ajansı bünyesinde Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi'ne (Tel: 0 (414) 314 98 03-04), Adres: Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası (A Blok, Kat 4) Paşabağı Mah.Adalet Cad. No:7/A ŞANLIURFA) gidip konu ile ilgili yetkililerle yüz yüze görüşünüz. Başarılar diliyorum. Saygılarımla

Merhaba benim 30 kadar kazım var, küçük çapta bir kümesim ve 15000 metrekare bir arazim mevcut. Ben bunu geliştirerek kaz çiftliği kurmak istiyorum. Bunun için Kayseri'de herhangi bir destek alabilir miyim? IPARD veya başka bir şekilde. Bir ikincisi bunun pazarlaması konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Erkan Dere

Erkan Bey, Kayseri, IPARD II programının uygulandığı iller içerisinde yer almıyor. IPARD programının olmadığı illerde bunun telafisi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" uygulanmaktadır. Bu programla kanatlıya yönelik yatırımlara da hibe olanağı getirilmiştir. İnşaat yatırımları, proje giderleri ve makine ekipman alımları hibe konusu yapılmaktadır. Hibe oranı % 50'dir. Kaz yetiştiriciliğinin de kanatlı kapsamına girmesi gerekir. Ancak bunu Bakanlıktan netleştirmeniz lazım. İl veya İlçe Tarıma giderek konuyu görüşünüz. Programın şartı işletmenin modern bir yapı göstermesi. Modern bir kümes ile otomatik yemleme ve suluk sistemleri bence bu şartları yerine getirir. Dönem dönem başvurular açılıyor ve başvuru süresi belirli tarihleri kapsıyor. Bu sürece kadar hazırlıklarınızı tamamlamanız gerekiyor. Prosedürü çok. Örneğin yapacağınız kümesin ruhsatlı olması gerekiyor. Bir fizibilite hazırlamanız gerekiyor. Alınacak makine ekipmanla ilgili farklı firmalardan proforma faturalar temin etmelisiniz. Elektrik ve su yasal yollardan temin edilmeli gibi. Bu konuda yardım almanız gerekebilir. Pazarlama konusu tamamıyla sizin becerinize kalmış (Brezilya bize komşu ülkelere o uzaklıktan, bizim sattığımızın çok üzerinde tavuk eti ihraç ediyor). Bölgenin gıda tüketim kültürü de pazarlamada önemli. Mevcut kazlarınız var. Talep var mı? Satış yapabileceğiniz yerlerle ilgili (market, restaurant vb. yerlerde) bir ön araştırma mutlaka yapınız. Canlı olarak satışının zor olacağını düşünüyorum. Kesip temizleme işlemlerini sizin yapmanız gerekecek. Ayrıca Doğu Anadoluda tuzlayıp kurutarak tüketme alışkanlığı var. Dikkat edeceğiniz bir diğer hususta genelde kesimler için kar yağışının beklenmesi. Bu dönemde daha yağlı ve lezzetli olduğu ifade ediliyor. Kaz benzeri sınırlı üretimi olan ürünlerde aslında en iyi satış organizasyonu internet üzerinden olur. Farklı sitelere ilanlar verirsiniz, ya da kendi web sayfanızı oluşturursunuz. Talep edenlere fiyatı yatırmaları kaydı ile kargo ile gönderirsiniz. Ancak bu konuda alt yapınız veya olanaklarınız var mıdır bilemiyorum. Saygılarımla,

Merhaba Mehmet Bey, iyi çalışmalar öncelikle verdiğiniz kıymetli cevaplar için teşekkür ediyorum. Belirttiğim gibi il ve ilçemde ikamet etmekteyim 15 dönüm güneye bakan arazimiz bulunmakta buraya nonpareil çeşidi badem dikmeyi planlıyoruz aralık mesafesini, birde direk tohumdan mı yoksa fide olarak mı dikim daha verimli olur ilk üç yıldan sonra yatırım yaparak sondaj suyu ile sulamayı düşünüyoruz. ayrıca badem için herhangi bir yerden destek hibe alabileceğim yer var mıdır ? Tekrardan çok teşekkür ederim sağlıklı günler dilerim. Kubilay Sarı

Merhaba Kubilay bey, Öncelikle genç arkadaşlarımızın tarımsal konulara olan ilgisinin bizleri her zaman sevindirdiğini belirmek isterim. Badem üretimi konusunda yanlış olan bir algıyı düzelterek başlayalım. "Badem zor arazi koşullarında çok bakım gerektirmeden yetişebilen karlı bir meyvecilik faaliyetidir".Bu kanı sadece ağacın yaşaması için doğrudur. Badem üretimi yapmak isteyen ve ticari bir kazanç sağlamayı amaçlayan üretim şekli için geçerli değildir. Ticari bir üretim yapılacağı zaman öteki meyve türlerinde olduğu gibi, badem bahçelerinde de çeşitli kültürel işlemlerin yapılması zorunludur. Dikilen fidanların terbiye edilmesi (şekil budaması yapılması), toprak ve yaprak analizlerine dayanarak besin elementlerinin verilmesi, sulanması, budanması ile hastalık ve zararlılarla savaşım programlarının yürütülmesi temel yetiştiricilik uygulamaları olarak mutlaka düşünülmesi ve planlanması gereken unsurlardır. Badem üretiminin Ülkemiz koşullarında en önemli sorunu ilkbahar erken donlarından olan etkilenmedir. Badem ilkbaharda çok erken uyanan ve çiçeklenen bir tür olduğundan erken donlardan önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu bakımdan öncelikle seçilecek çeşitlerin geç çiçeklenen ve dayanıklı çeşitlerden seçilmesi önemlidir. Örneğin sizin bahçe kurmayı düşündüğünüz nonpareil çeşidi verim, randıman ve kalite bakımından oldukça iyi bir çeşit olmasına rağmen ferragnes çeşidine göre ortalama 12 gün daha erken çiçeklenmektedir. Bulunduğunuz ilin ve bahçe kuracağınız yerin iklim özelliklerini dikkate alarak çeşit seçmelisiniz. Badem bahçesi kurarken T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tescil listesinde bulunan yerli veya yabancı çeşitlerden birsinin sertifikalı fidanlarını tercih etmenizi, arazi etkili toprak derinliğinin en az 2m.olması gerektiğini ve ticari yetiştiricilik için mutlaka sulama olanağının bulunması gerektiğini unutmamanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca verimli bir bahçe kurulumu için seçilecek badem çeşidinin, geç çiçek açması, kendiyle uyuşur olması (tozlayıcı çeşit gerektirmemesi-erselik),çift meyve oranının % 5'in altında olması ya da hiç olmaması, verim ve kalite bakımından iyi olması ve önemli badem hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklı olması istenir. Bütün bu özellikleri fidan temininde kontrol etmenizi ve yerel tarım teşkilatlarından ve size yakın başarılı işletmelerden yardım almanızı öneriyorum. Desteklemeler konusunda 2017 yılı için sertifikalı fidanlarla bahçe kurulumlarına 280 TL/da destekleme veriliyor. Başarılar diliyorum.

Merhaba; ismim Fatih, Önlisans Organik Tarım Programı Mezunuyum. Ben Tarım Market açmak istiyorum. Bitki besleme ve bitki koruma ürünlerini satabileceğim ve ufak tefek tarım aletlerinin de bulunduğu bir iş yeri açma düşüncesindeyim. Bu işte bana destek olabilecek yerler var mıdır? KOSGEB gibi. Bu işe girmek için az bir sermayem var, maddi açıdan nasıl destek alabilirim, nerelere başvurabilirim? Bu konu hakkında sizden bilgi edinmek istiyordum. Yardımcı olabilirseniz çok teşekkür ederim. Fatih Karakoyun

Fatih Bey, Konu tamamıyla tarımsal üretimin dışında ticari kapsamda bir konudur. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Ancak KOSGEB'in "Girişimcilik Destek Programı" ve desteklenen sektörler bölümünü inceleyiniz. Sizin yatırım konunuza uygun desteklemelerin olduğunu düşünüyorum. Ancak böyle bir yatırım kararı alırken işletme yerini iyi seçmeniz gerekiyor. Organik üretimin hangi illerde yoğunlaştığı, hangi illerde potansiyel olduğu, ne tür girdilere gereksinimleri olduğunu ve hali hazırda bu girdileri nasıl temin ettikleri gibi soruların yanıtlarını bularak bu yatırım kararını alınız. Saygılarımla,

Merhaba, ben kurbağa çiftliği kurmak istiyorum, girişimciye destek var mı? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim. Gülşah Gencer

Merhaba Gülşah Hanım, Kurbağa yetiştiriciliği Ülkemiz genelinde oldukça sınırlı sayıda işletmede yapılan, iç tüketimi olmayan, Ülkemiz bazında üretim şekli ve uygulamaları konusunda çok da net bilgiler bulunmayan bir faaliyettir. Uzakdoğu, Güney ve Kuzey Amerika da üretim çiftlikleri bulunduğunu, her ülkenin özellikle iklim koşullarına göre adapte olmuş türlerle üretilen kurbağaların gıda, deri sanayi ve kozmetik sanayi (kurbağa yağı) iş kollarında değerlendirilmek üzere pazarlandığını biliyoruz. Ülkemizde gerek suni olarak üretilen gerekse doğadan toplanarak ihracatçı firmalar tarafından satın alınan kurbağaların bacakları ve gövdeleri paketlenerek Avrupa ülkelerine pazarlanıyor. Temel olarak su ürünleri kapsamında değerlendirilen üretim son derece hassas süreçleri içeriyor. Bu süreçlerden bazıları yavru beslenmesi, temiz su sirkülasyonu, doğal ortama uygun yetiştirme koşulları,su sıcaklığı ,ortamın temizliği gibi çok kritik süreçleri içeriyor.Hata yapıldığında önemli oranda hayvan kayıpları söz konusu olabiliyor. En önemlisi ise pazarlama kanallarının ihracatla sınırlı olmasıdır.Fiyat konusunda bir rekabet ortamı bulunmaması,ürün standartlarının olmaması gibi sebeplerle maliyet gelir hesaplamalarının çok net olarak ortaya konulamaması da önemli handikaplardan. Bunları yazarak şevkinizi kırmak istemem. Mutlaka bu işi yapan bir işletmeyi ziyaret ederek (Yakın olarak Aydın'da bir işletme olduğu basında yer almıştı) üretim süreçlerini yerinde izlemenizi tavsiye ediyorum. Konuya özel herhangi bir teşvik ve sübvansiyon yok diye biliyorum. Son dönemde uygulamaya konulan genç girişimci projesinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca Kalkınma Bakanlığına bağlı olarak çalışan bölgesel Kalkınma ajansıyla temasa geçebilirsiniz. Ayrıca üretim tesisleri, üretim maliyeti, proje gelir-gideri konularında detaylı bir projeniz olursa bankalarca istenecek diğer koşullarında uygu olması durumunda finansman sağlayabilirsiniz. Yani önce üretiminizi satmayı garantiye almalı (ihracatçı firmalarla görüşerek),sonra projenizi gerçekleştirecek kaynak yaratmalı ve üretim aşamasına geçmelisiniz diye düşünüyorum. Başarılar diliyorum.

Merhaba, Ben küçük çaplı bıldırcın yumurtası üretim hanesi kurmak istiyorum. Zaten üretip satıyorum ama izinli olmasını istiyorum yani devlet benden ne gibi isteklerde bulunacak nereye başvurmam gerek ve bu evraklar ne kadara mal olur? Saygılarımla Fırat Alp

Merhaba Fırat Bey, Öncelikle bildiğiniz bir iş konusunda büyümeyi hedeflemeniz son derece doğru bir karardır. Yetiştiriciliğin püf noktalarını, ürünün özeliklerini, pazar dinamiklerini, karşılaşacağınız sorunlarda nerelere müdahale etmeniz gerektiğini önemli ölçüde biliyor olmanız büyük avantajdır. Bıldırcın yumurtası yanında etini de değerlendirdiğinizi sanıyorum. Bu yetiştiricilik çok fazla alan gerektirmemesi, ürünlerin pazarda önemli bir rekabetle karşılaşmadan satılabilmesi, yatırım maliyetlerinin az olması ve bakım beslemede çok alternatifli bir üretim şekli olması sebebiyle tercih edilmektedir. Büyük çaplı bir üretime geçmek için aşağıdaki koşulları sağlayabilmelisiniz. Alt yapısı uygun (elektrik, su, yol) bir üretim tesisinizin olması Seçeceğini kapasiteye uygun kuluçka sisteminizin olması Kapasitenize uygun yetiştirme kafeslerinizin olması Tesisinizin hijyen, ısıtma, aydınlatma (yumurta üretimi için ayrıca önemli) bakımından uygun olması Çevre bakımından tesisinizin (koku, dışkı) uygun yerde olması Bu koşulları sağlayan bir tesisiniz varsa veya bu koşulları sağlayacak bir projeniz varsa T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerel birimine başvurarak bir işletme tescil belgesi almanız kayıtlı üretim için yeterli olacaktır. Bu başvuruyu yeni bir tesis için proje olarak yapabileceğiniz gibi mevcut tesisiniz için de her hangi bir masraf yapmadan yapabilirsiniz. İşletme tescil belgesi için döner sermaye kapsamında çok az miktarda bir ücret alıyorlar. Başarılar diliyorum.

Hocam iyi günler, Geyik eti üretimi yapıp ülkemizde satabilir miyiz, hatta sadece geyik eti satan restoran açabilir miyiz? Teşekkür ederim. Yalçın Kamal

Geyik normal koşullarda doğal yaşama alanlarında yaban hayatı sürerek yaşayan bir hayvan türüdür. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından (DKMP) beş ayrı bölgede en önemli iki türden birisi olan Kızıl Geyik varlığının kontrollü olarak artırılması çalışmaları oldukça başarılı bir şekilde devam etmektedir. Yapılan işlem geyiklerin kontrollü olarak çoğalmasını sağlayarak yaban hayatı ortamına salıverme şeklindedir. Dünya'da ise ilaç sanayinde kullanılan boynuz kabuğu başta olmak üzere av partileri düzenlemek ve etini pazarlamak amacıyla kızıl geyik ve alageyik türlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Pazarlama ağırlığı alageyikler 45-50 Kg, kızıl geyikler ise 100 Kg olarak kabul edilebilir . Geyik eti düşük yağ içeriği sebebiyle tercih edilen bir et türüdür. En çok üretimi yapılan bir alageyik işletmesi için genel olarak idare binası, özel üretilmiş çitle çevrili otlak alan, temiz sürekli ve yeterli su, yakalama ekipmanları gerekli yatırımlar olarak sayılabilir. Dünyada alageyik yetiştiriciliği; hastalıklara dayanıklılık, az bakım gerektirmesi, et kalitesi ve evcilleştirilmiş en uysal tür olması sebepleriyle tercih edilmektedir. Bu konudaki en büyük handikaplardan birisi de geyik üretiminin standartlarının belli olmaması, üretim sonucu elde edilecek ürünlerin fiyat mekanizmalarının ülkemizde henüz bulunmaması ve herhangi bir desteklemeye tabi olmamasıdır. Ülkemizde geyik eti üretimi, pazarlaması, arz talep yapısı gibi konularda elimizde yeterli veri yok. Ancak kimse yapmazsa da bu verilerin oluşması mümkün değil. Bu konuda karar verirken olası temel sıkıntılar damızlık temini, üretimi bilen kalifiye eleman, uygun üretim alanları gibi konularda araştırma yaptıktan sonra ve üretiminizi (özellikle et ve boynuz kabuğu) nasıl ve hangi yöntemlerle pazarlayacağınızı bir proses haline getirerek karar vermenizi öneriyorum. Bu zamana kadar Ülkemizde geyik eti satan restaurant eksikliğine dair bir bilgiye sahip değilim. Benzer bir girişim olarak bir zamanlar popüler olan deve kuşu yetiştirme ve pazarlama çalışmalarının olumlu sonuçlar vermediğini hatırlatmak isterim. Bir şekilde üretim yapabilirsiniz ancak ürünlerin pazarlama kanallarını iyi araştırmalı ve öyle karar vermelisiniz. Başarılar diliyorum.

X