28.12.2020

Pandemiye Rağmen Sebze Üretimi %0,3 Arttı

Bitkisel üretim bu yıl geçen yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %8,7, sebzelerde %0,3 ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %5,8 artış kaydetti.
ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu, 2020'ye ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Üretim miktarları 2020’de, geçen yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %8,7, sebzelerde %0,3 ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %5,8 artış gösterdi.
Üretim miktarları 2020'de yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton, sebzelerde 31,2 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6 milyon ton oldu.
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda %8,1 artarak yaklaşık 37,2 milyon tona yükseldi. Söz konusu dönemde buğday üretimi %7,9 artışla 20,5 milyon tona, arpa üretimi %9,2 artarak 8,3 milyon tona, dane mısır üretimi %8,3 artarak 6,5 milyon tona ve yulaf üretimi %18,7 artışla yaklaşık 314,5 bin tona ulaştı.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla üretimi %8,8 azalarak 5 bin ton, kırmızı mercimek %5,9 artarak yaklaşık 328,4 bin ton ve yumru bitkilerden patates %4,4 artarak 5,2 milyon ton oldu.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi %1,6 azalarak yaklaşık 2,1 milyon tona geriledi. Tütün üretimi %12,2 artarak 76,5 bin ton ve şeker pancarı üretimi ise %16,3 artarak 21 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyve ve Sebze Üretimi Arttı

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim, yumru ve kök sebzelerde %0,7 ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise %3,4 arttı.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %2,8, kuru soğanda %3,6 ve salçalık kapya biberde %4,6 artış olurken karpuzda %9,8, kavunda %2,9 ve hıyarda %1,6 düşüş görüldü.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretimi geçen yıla göre elmada %18,8, şeftalide %7,4, kirazda %9,1, çilekte %12,3 ve narda ise %7,3 arttı.

Turunçgil meyvelerinden mandalina %13,3, sert kabuklu meyvelerden Antep fıstığı ise %248,7 yükseldi. İncirde %3,2, muzda ise %32,8 artış oldu.

Süs Bitkileri Üretimi Azaldı

Süs bitkileri üretim miktarı 2020 yılında bir önceki yıla göre %3,5 azaldı.

Süs bitkileri üretimi içindeki paylar incelendiğinde kesme çiçekler %60,9, diğer süs bitkileri %39,1'lik bir paya sahip oldu.

Dış mekan süs bitkileri üretimi bir önceki yıla göre %3,6 artarken kesme çiçek üretimi %7,7, iç mekan süs bitkileri üretimi %6,2 azaldı.


X