İş yeri açmak, özen gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle de kendi iş yerlerini açmak isteyen kişiler için devletin koyduğu bazı kurallar ve zorunluluklar bulunur. Hatta farklı meslek grupları ve sektörlere göre bu zorunluluklar değişiklik gösterir. Ustalık belgesi ise bu doğrultuda alınan belgelerden biri olup çeşitli süreçlerin akabinde, kriterleri karşılayan esnafa ya da esnaf adaylarına verilir.
Peki, ustalık belgesi tam olarak nedir? Almak isteyen kişilerin hangi yollara başvurması gerekir? Yazımızın devamında tüm detaylarıyla incelemeye başlayalım.
Ustalık Belgesi Nedir?
Öncelikle usta; bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış, bunları iş hayatında olması gerektiği gibi uygulayan kişilere denir. Ustalık belgesi ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu şartları sağlayan kişilere verilen mesleki bir belgedir. Özellikle bazı meslek gruplarında yer alan kişilerin, alanlarında yeterli donanıma sahip olup olmadığını ifade eden bu belge; kuaförlük, terzilik, marangozluk gibi teknik ve el becerisi gerektiren işler için verilir.
Yani bu meslekleri tek başına bir iş yeri açarak yapabilmek adına ustalık belgesine ihtiyaç duyulur. Ustalık belgesi alan kişiler, meslekleri doğrultusunda iş yeri açabilir ya da yanlarına çırak ve kalfa alabilirler. Peki, ustalık belgesi nereden alınır? Bu belgeyi almak isteyen kişiler, hangi aşamalarla karşılaşırlar, keşfedelim.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Meslekleri doğrultusunda ustalık belgesi almak isteyen kişiler, öncelikle Mesleki Eğitim Merkezleri’nin verdiği eğitimlere başvurabilirler. Bu eğitimlerin sonunda ise bir sınava girmeleri gerekir. Sınavı geçtikleri takdirde de belgeyi almaya hak kazanırlar.
Bir örnek olarak, izlenen adımları daha net görmeniz için kuaförlerin ustalık belgesi alma sürecine Türkiye Yeterlilikler Veri Tababı’nın Kuaförlük Ustalık Belgesi sayfasından göz atabilirsiniz.
Ustalık Belgesi Alma Şartları Neler?
Bu belgeyi almak isteyenlerin müracaat için sağlamaları gereken şartlar aşağıdaki gibidir.
- İlköğretim/ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olan kişilerden daha önce kalfalık belgesi almış olanlar
- 22 yaşından büyük olanlar
- Üç yıllık meslek lisesi mezunları
- Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesine sahip olanlar
- Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı dördüncü seviye kurs belgesine sahip olanlar
- Açık Lise yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar
- Birinci veya ikinci sınıf Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi olanlar
- Belge talep edilen meslek/dal, Mesleki Eğitim Merkezi kapsamına alınmadan önce esnaf ve sanatkârlar dernek veya odalarınca verilmiş ustalık belgesi olanlar
Müracaat için hazırlanmış olan esas belgede yazılı olan meslek ve dalının mutlaka ilgili Mesleki Eğitim Merkezi’nde kapsama alınmış olması gerekir. Ayrıca ustalık belgesi başvurusunda mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde alınmış olan her bir dönemlik eğitim, altı ay SGK prim ödemesine denk kabul edilerek 5 yıllık SGK priminden düşülür.
Ustalık Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler
Ustalık belgesi sınavı başvurusu için hazırlanması gerekenler belgeler şunlardır:
- Öğrenim belgesi aslı ve bir adet fotokopisi
- Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi
- Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Başvuru dilekçesi
- Başvuru için kanıt oluşturacak evraklar (dördüncü seviye kurs belgeleri, SGK prim dökümü, MYK tarafından verilmiş meslek yeterlilik belgeleri, vergi mükellefiyet belgesi…)
Bahsettiğimiz koşulları sağlayan ve gerekli belgeleri toplayan kişiler, ustalık belgesi almak için Mesleki Eğitim Merkezleri’ne başvurabilirler. İlk başvurudan sonra yaklaşık 3-4 aylık bir süre zarfında ustalık belgesi çıkar. Bu noktadan sonra yeni bir iş kurma süreçleriyle ilgili bilinmesi gerekenlere ise “İşimi Kuruyorum” sayfasından tüm detaylarıyla ulaşabilirsiniz.