İçinde bulunduğumuz dönem her ne kadar yoğun bir tempoda, yorucu bir şekilde ilerlese de bir yandan insanlara kendilerini geliştirmeleri için yeni fırsatlar tanıyor. Çeşitli kurslar, workshop’lar ya da online eğitimler, insanların vakit ayırıp bir şeyler öğrenebileceği yeni alanlar sunuyor. Üstelik bu kurslar ve atölyeler hemen her konuda olabiliyor. İnsanlar seramik yapımı, ahşap boyama, yaratıcı yazarlık, yemek yapımı, çiçekçilik, yoga ve dans atölyeleri gibi hobi kurslarına katılıp boş vakitlerinde iş hayatından bir nebze uzaklaşma imkanı buluyor.
Hobi atölyelerine ilgi büyük olunca da birçok insanın zihninde bu atölyeleri açma fikri doğuyor. Peki, hobi atölyeleri nasıl açılır? Hobi atölyesi açmak için gerekli evraklar neler? Tüm bu detayları birlikte inceleyelim.
Hobi Atölyesi Nasıl Açılır?
Hobi atölyesi açmak isteyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı olarak kurs açabilmek için başvuruda bulunabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı bunun için bazı şartlar belirler ve bunlara uyulmasını bekler. Bu şartlar sağlandıktan sonra ise bir dilekçe ve gerekli bilgilerle bakanlığa başvuru yapılır. Peki, hobi atölyesi açmak için şartlar ve istenen belgeler neler?
Hobi Atölyesi Açmak İçin Gerekli Şartlar
MEB onaylı bir hobi atölyesi açmak için bazı şartları sağlamanız gerektiğinden bahsetmiştik. Buna yönelik olarak aşağıdaki adımları izleyebilir ve başvuruyu yapmadan önce hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz:
- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi ’ne göre bir hobi atölyesinin açılabilmesi için öncelikle fiziki olarak bir alanın bulunması gerekir. Bu alan minimum 100 metrekare olmalıdır.
- Eğitimcilere ayrılacak odalar, derslikler, aydınlatmalar ve kapı-pencere boyutları yönergeye uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
- Hobi atölyeleri için tuvaletler de önemlidir. Bina bünyesinde kadın ve erkek kursiyerlerin kullanabileceği yeterli sayıda tuvalet bulunmalıdır. Ayrıca bedensel engelli kursiyerler için de özel tuvalet bulunması gerekir.
- Hobi atölyesinde verilecek olan kurslar net bir şekilde belirlenmeli ve kurslar için gereken ekipman sağlanmalıdır.
Hobi Atölyesi Açmak İçin Gerekli Evraklar
Hobi kursu açmak için başvuru dilekçesinin yanında aynı zamanda çeşitli evrak ve bilgiler istenir. Bu evraklar şunlardır:
- Kurs kurucusu ya da kurucularına ilişkin belgeler
- Kurumun yönetim personeline ait belgeler
- Binanın tapusu ve kira kontratı
- Depremsellik ve beton analizi raporları
- Kat planları
- Binada olası bir yangına karşı gerekli önlemlerin alındığına ilişkin İtfaiye Daire Başkanlığından alınmış rapor
- Çevre sağlık raporları
Ayrıca bunların yanında, açılacak kurs/atölye özelinde Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış müfredat programları bulunur. Hobi atölyesini açmadan önce de kurs açılış dosyasının bu programlara uygun şekilde hazırlanması ve sunulması istenir.
Tüm bu şartları yerine getirip istenilen evrakları topladıktan sonra hobi atölyesi açmak için harekete geçebilirsiniz. Şartları eksiksiz olarak yerine getirdiğinizde bir sorun çıkmayacaktır. Ek olarak hobi atölyesi ve kurslarının yanı sıra farklı girişimcilik örneklerini incelemek ve fikir almak isterseniz "Kahvaltı Salonu Açmak İçin KOSGEB Desteği Almak Mümkün mü?" yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bir iş yerinin en başından itibaren kuruluş süreçlerini bilmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle de "İşimi Kuruyorum" sayfasından adım adım tüm iş kurma sürecini takip edebilirsiniz!