Artan rekabet şartlarına uyum sağlayarak işlerini sürdürebilmeleri için esnafa sağlanan desteklerden birisi esnaf kefalet kredisidir. Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, esnafın kredi kullanabilmesi için bankaya kefalet verir. Esnaf kefalet kredisinin avantajı, faiz indirimli kredi kullanmaya imkanı tanımasıdır.
Esnafın işletme sermayesi olarak faydalanması ve iş kapasitesini artırabilmesi amacı ile sağlanan bu krediden yararlanabilmek için bazı konuların bilinmesinde fayda var. İşte, esnaf kefalet kredisi ile ilgili tüm merak edilenler:
Esnaf Kefalet Kredisi Nasıl Alınır?
Esnaf kefalet kredisinin temel şartı, başvuruda bulunacak kişinin bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne ortak olmasıdır. Ortaklık şartları ise şunlardır:
● Medeni hakları kullanma yetkisine sahip gerçek kişi olmak
● Esnaf veya sanatkar olmak
● İş veya evi ilgili kooperatifin çalışma bölgesi dahilinde bulunması
● Aynı anda başka bir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne üye olmamak
Yukarıda belirtilen şartlara uyan kişiler, yazılı olarak esnaf ve kredi kooperatifine başvurur. Yaklaşık iki hafta içerisinde ortaklık başvurusu sonuçlanır. Esnaf kefalet kredisi şartlarını yerine getirmiş yani ortaklık sağlamış kişi, kredi başvurusunda bulunabilir. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, esnafın mali durumunu araştırır ve kredi başvurusunu ilgili bankaya iletir. Banka da başvuru sahibi esnafın finansal durumunu inceler. Finansal inceleme sonuçları olumlu ise kredi verilir.
Gerekli Belgeler Nelerdir?
Aranan şartlarını taşıyan esnafın ibraz etmesi gereken esnaf kefalet kredisi başvuru belgeleri şunlardır:
● Vergi levhası
● Kooperatiften alınan ortaklık beyannamesi
● Nüfus cüzdanı
● İkametgah
● Esnaf sicil belgesi
● 4 adet vesikalık fotoğraf
● Oda faaliyet belgesi
● İmzalı ve kaşeli son dönem hesap hareketlerini gösterir belge
Kefil olan kooperatifin ibraz etmesi gereken belgeler ise şunlardır:
● Vergi levhası
● İkametgah
● Nüfus cüzdanı
Esnaf Kefalet Kredisi Faiz Oranları Nedir?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından açıklanan 2021 kredi faiz oranları ve şartları şu şekilde:
● 1 yıla kadar ve 1 yıldan fazla vade için yıllık faiz oranı %8.5
● Kredi vadeleri maksimum 5 yıl ile sınırlı olup şahıs üst limitleri 200.000 TL
Esnaf Kefalet Kefillik İptali Şartları Nelerdir?
Kefil, borcun tamamından müteselsilen sorumludur. Kefaletin bitmesi için borcun tamamının ödenmiş olması gerekir. Ancak kefillik iptalinin birkaç istisnası bulunur. 6098 numaralı Borçlar Kanunu’nun 598. maddesine göre kefillik anlaşmasının hazırlanışının üzerinden 10 yıl geçtiği zaman kefillik düşer.
Ayrıca ilgili kanunda kefaletten dönme olarak belirtilen durumda ise kefilin, kredi alan kişinin mali durumunun beyan ettiğinden çok daha kötü durumda olduğunu öğrenmesi ve borç bulunmaması durumunda alacaklıya yazılı bildirimde bulunarak kefilliğin iptalini isteyebilir. Bu durumda kefilin, alacaklının kefalete güvenmesi nedeniyle ortaya çıkan zararlarını ödeme yükümlülüğü bulunur.
Alternatif Kredi Seçenekleri Nelerdir?
Bu yazımızda esnafın faydalanabileceği esnaf kefalet kredisinin şartlarından bahsettik. İşletmeniz için avantajlı bir diğer finansman kaynağı ise 6 ay ödemesiz kredi imkanı sunan İş Bankası Esnafa Destek Kredisi’dir. 36 ay vade ile ödeme kolaylığı sunan bu kredi hakkında bilgi almak için Esnafa Destek Kredisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu gibi avantajlı kredilerin yanı sıra içinde bulunduğumuz pandemi şartlarında bazı konulara da dikkat edilerek esnafın mali açıdan rahatlaması sağlanabilir. İşletmenizin Covid-19 döneminden en az şekilde etkilenmesinin yollarını öğrenmek için ¨Esnafın Koronavirüsten Daha Az Etkilenmesi İçin 5 Öneri¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.