İŞ'TE KOBİ'nin avantajlarından faydalanmak için lütfen giriş yapınız.

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum

Seracılara Biyolojik Mücadele Desteği

Google Yahoo Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Yayın Tarihi: 08.12.2010

 

Domatesin kilosu 10 liraya fırlayınca tuta kelebeğini (domates güvesi) herkes tanımış oldu. Bir yandan aşırı sıcaklar, diğer tarafta ülkeyi kasıp kavuran tuta kelebeği domates üretimini olumsuz etkiledi. Açık alanda domates üretimi yüzde 70-80 oranında düştü. Aynı oranda olmasa da, seralarda da üretim olumsuz etkilendi.

Bu yıl domates üretimini olumsuz etkileyen tuta kelebeğinin 2011'de daha büyük zarara yol açacağı endişesi yaşanıyor. Özellikle açık alanda domates üretiminin yapılamayacağı endişesi var. Bu nedenle sera üretimi çok daha büyük önem kazanıyor.

Hükümetin, hem tuta kelebeği hem de diğer zararlılara karşı önlem almak üzere Örtü Altı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Yapan Üreticilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı 30 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Bu kararın Uygulama Tebliği ise 8 Aralık 2010'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, örtü altı bitkisel üretim yapanlara biyolojik mücadele için alan bazlı destek verilecek.

Buna göre, üreticilerden, örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele amacı ile; tül kullananlara dekara 70 lira, feromon + tuzak kullananlara 30 lira, tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapanlara 100 lira destek verilecek. Tül ve feromon + tuzak kullananlara dekara 100 lira, feromon + tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 130 lira, tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara 170 lira, tül, feromon tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara ise 200 lira ödeme yapılacak.

Örtü altı üreticileri bir üretim sezonunda aynı serada aynı destek türünden bir defa yararlanabilecek.

Destekten yararlanmak için, örtü altı üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi veya Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı olması, Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden örtü altı üretiminde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele uygulaması, "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik" gereği Üretici Kayıt Defteri kayıtlarının tutulması gerekiyor.

Örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üretici, 2010 yılı uygulamaları için 31 Aralık 2010 günü, 2011 yılı uygulamaları için 8 Nisan 2011 günü mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve destekleme ödemesinden faydalanma şartlarını taşıdığına dair belgeleri (ÇKS veya ÖKS kayıt belgesi, faturası ve ÜKD) ile ÇKS veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu Müdürlüğe başvurması gerekiyor.

Başvurular değerlendirildikten sonra, destekleme ödemesinden faydalanacak üreticilerin belirlenmesi ile üretici ve destekleme ödemesi bilgileri, 2010 yılı uygulamaları için 14 Ocak 2011'e kadar, 2011 yılı uygulamaları için ise 22 Nisan 2011 tarihine kadar İcmale işlenerek 10'ar gün süre ile askıya çıkarılacak. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilecek.

Askı süresi sonunda itirazlar, İlde; İl Müdürü başkanlığında, Bitki Koruma Şube Müdürü ve en az iki teknik eleman, İlçede; İlçe Müdürü başkanlığında en az iki teknik elemandan oluşan komisyon marifetiyle 2010 yılı uygulamaları için 28 Ocak 2011 tarihine kadar, 2011 yılı uygulamaları için ise 6 Mayıs 2011 tarihine kadar beş gün içerisinde sonuçlandırılarak İcmal kesinleştirilecek.

Ödemeye esas İcmaller 2010 yılı uygulamaları için 8 Şubat 2011 tarihine kadar, 2011 yılı uygulamaları için ise 17 Mayıs 2011 tarihine kadar Bakanlığa bildirilecek. Ödemeler de bundan sonra yapılacak.

Özetle, örtü altı bitkisel üretim yapan üreticilere 2010 üretim sezonu için en erken Şubat veya mart ayı içerisinde, 2011 üretim sezonu için ise Mayıs veya Temmuz ayı içerisinde ödeme yapılacak.

TARIM VE HAYVANCILIK KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER

Sütün Önemi…

Yazan: Ali Ekber Yıldırım / Tarım ve Hayvancılık Uzmanı

Yayın Tarihi: 14.05.2012

Okul sütü programı, sadece devletin bedava süt dağıtması değildir. Türkiye'de böyle anlaşılsa da, okul sütü programı, çocukların sağlıklı... Devamı

Beyaz Altın'ın dönüşü...

Yazan: Erdoğan Kahya / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 21.11.2011

Ülkemizdeki 17 Tarım Satış Kooperatifler Birliği'nden biri olan Antbirlik 1952 yılında kurulmuş. Aradan geçen 59 yılda neler yaşamadı ki? Dile kolay... Devamı

GDO’lu Ürünleri Tüketmeye Hazır mısınız?

Yazan: Ali Ekber Yıldırım / Tarım ve Hayvancılık Uzmanı

Yayın Tarihi: 20.10.2011

Dünyada genetiği değiştirilmiş(GDO) 4 temel ürün var. Soya, mısır, pamuk ve kanola (kolza). Bu 4 üründe de Türkiye ithalatçı konumunda. Bu dışa... Devamı

Sıfır faizli kredi bitti, ithalat sürüyor…

Yazan: Ali Ekber Yıldırım / Tarım ve Hayvancılık Uzmanı

Yayın Tarihi: 24.08.2011

Süt hayvancılığında devletin sıfır faizli kredisi bitti. Geçen yıl 1 Ağustos itibariyle başlatılan sıfır faizli kredi bu yıl 1 Ağustos itibariyle... Devamı

Keçi Yetiştiriciliği...

Yazan: Ali Ekber Yıldırım / Tarım ve Hayvancılık Uzmanı

Yayın Tarihi: 05.07.2011

Birkaç yıldan bu yana hayvancılık yatırımlarına büyük ilgi var. Devletin sıfır faizli kredisi bu ilginin en büyük nedenlerinden birisi. İŞ'TE KOBİ'ye... Devamı