İŞ'TE KOBİ'nin avantajlarından faydalanmak için lütfen giriş yapınız.

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum

Rekabet İçin Tasarım Zamanı

Google Yahoo Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Yayın Tarihi: 05.10.2009

 

Ülkemizde tasarım ve markalaşmanın önemi özellikle yeni marka ve tasarım kanunlarımızın çıktığı 1995 yılından sonra daha da artmıştır. Artık firmalarımız kendilerine özgü tasarımlarıyla ve markalarıyla ön plana çıkmaktadırlar.

Tekstil sektöründe tasarım, ürünün satılmasında ön planda olduğundan, firmalarımız tasarım departmanları kurmakta ve sürekli yeni tasarımlar üretmektedirler. Firmalar bünyelerinde tasarlanan ürünlerin, daha iyi satılmasına katkıda bulunacak bir görünüme sahip olması için gayret sarf ederler. Bunun sonucunda ortaya çıkan bir tasarım sayesinde, tüketiciler daha kaliteli ve estetik bit ürüne kavuşurken, diğer yandan bu tür ürünler dünya rekabetine açılarak ülke ekonomisinin ve sektörün gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Uluslararası pazarlarda yer almak isteyen firmaların rekabet ortamına ayak uydurabilmeleri için, sürekli yeni ve özgün modeller oluşturmaları gerekmektedir. Kendisini yenilemeyen, sürekli başka firmaların piyasada tutan tasarımlarını taklit eden firmaların ulusal ve uluslar arası pazarlarda rekabet edebilmesi ve uzun süre ayakta kalabilmesi çok zordur.

Bu nedenle tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın, mutlaka tasarım departmanlarını oluşturmalarını, tasarım departmanı bulunan firmalarımızın ise, bünyelerinde tasarlanan yeni ve özgün niteliğe sahip modellerini piyasaya sunmadan önce mutlaka tescil ettirmelerini tavsiye ediyoruz.

Yurt dışına ihracat yapan ve yurt dışındaki fuarlara katılarak ürünlerini sergileyen firmaların, sergiledikleri ürünleri öncelikle Türkiye'de ve sonra da sergilenen ülkede tescil ettirmeleri firmaların yararlarına olacaktır.

Endüstriyel tasarımların korunabilmesi için 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında KHK hükümlerine tescil edilmiş olmalarına zorunludur.

Tasarım sahibinin, taklitçilere karşı hukuk ve ceza davası açabilmesi için; tasarım başvurusunun Türk Patent Enstitüsü'nce ayda bir yayınlanan Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteninde yayınlanmış olması gerekmektedir. (554 Sayılı KHK m.48) 554 Sayılı KHK'nin 48. m. de Tasarım sahibinin hukuk ve ceza davası tasarım başvurusunun Tasarım bülteninde yayınlanması şartı aranmış olup, tasarım başvurusunun 6 aylık itiraz süresinin geçmiş olması şartı aranmamıştır.

Tasarım başvurusu yayınlanmamış olmasına rağmen, tasarım taklit ediliyorsa tasarım sahibi ne yapacaktır? Tasarım tescil müracaatı yapılmış, ancak henüz yayınlanmamış ise ve taklit ediliyorsa tasarım sahibi taklitçileri bir ihtarname ile uyararak başvurudan ve kapsamından haberdar etmelidir. Taklitçiler başvuru ve kapsamından haberdar edilmiş ise hukuk ve ceza davalarını açabilmesi için yayınlanma şartı aranmamaktadır.

Tescilli tasarımları taklit edilen tasarım sahibi, tasarım başvurusu yayınlandıktan sonra Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda taklit malların toplatılmasını ve taklitçiler hakkında kamu davası açılmasını sağlayabilir.

Endüstriyel tasarım taklit fillerini işlediği sabit olan kişiler hakkında savcılık kamu davası açar ve bu kişiler Asliye Ceza Mahkemelerinde yargılanırlar. 554 Sayılı KHK 48/A maddesi; Endüstriyel tasarım taklit fiillerini işleyenler hakkında; 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50.000 TL'ye kadar para cezasına, işyerlerinin 1 yıl kapatılmasına ve aynı süre ticaretten men cezası verileceği belirtilmiştir. Para cezaları memur maaş katsayısına endeksli olarak her yıl artmaktadır. Asliye Ceza Mahkemelerinde verilen bu cezaların taklit fiillerini engelleyecek etkinlikte olduğu söylenebilir. 554 Sayılı KHK'nin yürürlüğe girdiği ilk 2 yıl içinde bu verilen bu cezaların genellikle ertelendiği görülmekteydi, ancak son zamanlardaki kararlar incelendiğinde bu cezaların ertelenmesine karar verilmediği dikkat çekmektedir.

Tasarım sahibi Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmanın yanında, uğradığı zararları tazmin etmek için taklitçiler hakkında maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.

Rekabet için farklı olmak şarttır. Farklı olmak da mutlaka yeni tasarımlar üretmek ve markalaşmaktan geçer.

MARKA - PATENT KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER

Tanınmış Bir Markayı Nasıl Taklit Edersiniz!

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 24.04.2012

Bu başlık altında bir yazı yazacağımı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında bu yazının başlığı "Marka taklitçiliği yapmayın, bir markayı taklit... Devamı

Markanızı Koruyamıyorsanız Sahibi Değilsiniz!

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 21.03.2012

Markanın sahibi olmak markayı kullanmakla başlar, kullanılmayan marka, marka olamaz. İster tescilli ister tescilsiz olsun bir marka kullanılıyorsa... Devamı

Patent Sayısını Artırmak İçin Somut Öneriler

Yazan: Av. Ali Çavuşoğlu / Marka/Patent Uzmanı

Yayın Tarihi: 08.03.2012

2011 yılında 2010 yılına göre ülkemizde yerli patent sayısı %25 oranında artarak 3962 adede; yerli faydalı model sayısı ise %6 oranında artarak 3174... Devamı

Unvan ve Marka Tescili Konusunda Kurumlararası Koordinasyon Eksikliği

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 22.02.2012

Unvan ile marka arasındaki fark dolayısıyla marka mevzuatını bilmeyen pek çok kişi ve kuruluş; unvanlarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Ticaret... Devamı

Marka Tescilinde 35. Sınıf Kargaşası

Yazan: Av. Ali Çavuşoğlu / Marka/Patent Uzmanı

Yayın Tarihi: 25.10.2011

Türkiye'de marka tescilinde 19 Ekim 2011 tarihinde yapılan düzenlemeyle 35. sınıf uygulaması tamamen değişti. Bu makamelemizde yeni uygulamanın neler... Devamı