İŞ'TE KOBİ'nin avantajlarından faydalanmak için lütfen giriş yapınız.

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum

Hükümetin Patent Politikası

Google Yahoo Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Yayın Tarihi: 19.03.2010

 

Geçen hafta TPE'nin düzenlediği Türk Patent Ödülleri töreninde Başbakan, hükümetin patent haklarına çok büyük önem verdiğini, bu nedenle Ar-Ge çalışmalarına destek olduklarını, 2010 yılı Mart ayı itibariyle 40.000 Ar-Ge mühendisinin desteklendiğini, çok yakında Ar-Ge destekleri ile 50 mühendis sayısından daha az mühendis çalıştıran şirketlere de destek verileceğini, bu uygulamayla 2013 yılında desteklenen Ar-Ge mühendisi sayısının 150.000 olmasını hedeflediklerini belirtti.

Patentin ekonominin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Başbakan, patentlerin ekonominin gelişmesinde özellikle Türkiye'nin ilk 10 ekonomi unsuru görülmesinde büyük önem taşıdığını belirtti.

2013 yılında GSMH'nin %2 sinin Ar-Ge harcamalarına ayrılacağını bugün ise bu rakamın %1 seviyesinde olduğunu belirtti.

Türkiye'de patentler her geçen gün daha da önem kazanıyor. Çok yakında TPE patent akademisi kurarak patent eğitimlerini arttıracak. TPE çok yakın bir zamanda patent değerlendirme ajansı kurarak patentlerin değerlendirilmesinde ve ekonomiye kazandırılmasında öncülük edecek.

Eğer patentlere gereken önem verilirse, ekonomik kalkınma için gereken katma değerli üretim yapma şartı sağlanacak.

1878 yılında ilk ihtira beratının alınmasından 2009 yılına kadar toplam verilen patent ve 1995 yılından sonra verilmeye başlanan faydalı model belgeleri de dahil toplamda Türkiye'de tescillenen buluş sayısı 150.000 civarındadır.

Teknolojinin ve ekonominin büyük olduğu ülkelerden ABD'de 1852'de verilen ilk patent belgesinde sonra 1911 yılında 1.000.000 patente ulaşılmış ve daha sonra bu sayı her 15-20 yılda 1.000.000 artarak 2010 yılı itibariyle 8.000.000 adede ulaşmıştır. Bu nedenle ülkemizin ilk hedefi  kısa zamanda 1.000.000 patent sayısına ulaşmak olmalıdır.

Türkiye'nin 1.000.000 patente ulaşması hayal değil. Yetişmiş teknik insan gücü, genç nüfusumuz ve Türk insanının zekâsıyla birleşince bugüne kadar 150.000 adet patent aldık ancak, 10 yılda  bu sayı toplamda 1.000.000 adede ulaşabilecektir. Bunun için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Ar-Ge Kanunu acilen  değiştirilerek en az 5 Ar-Ge mühendisi çalıştıran firmalar bu destekten yararlandırılmalıdır. Ancak bu destekten yararlanmak için bir şart daha konulmalıdır. Bu kanunla  desteklenen her mühendisin yılda en az 1 patent yapması şartı aranmalıdır.

 

Örneğin :   

1 buluş yapan mühendisin işverene masraflarının  :%50'sini

2 buluş yapan mühendisin işverene masraflarının  :%70'ini

3 buluş yapan mühendisin işverene masraflarının  :%90'ını

4 buluş yapan mühendisin işverene masraflarının  :%100'ünü devlet ödemelidir;

gibi özel teşvik edici formüllerle Ar-Ge teşvikleri somutlaştırılıp patent sayısı artırılarak ekonomiye katma değerli ürünlerin artışı sağlanabilir.

  • 10 yıllığına tescil edilecek bütün patentlerin araştırma, inceleme,vekil ücretleri devlet tarafından ödenmelidir. TÜBİTAK'ın yanı sıra bu destek, TPE, Sanayi Bakanlığı, üniversitelerin patentlerinin üniversite bütçesinden ödenmesi, meslek liselerinde yapılan patentlerin ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden sağlanabilir.
  • Üniversitelerde teknik akademik personel terfisinde patentin puantajı artırılmalı, hatta zorunlu hale getirilmelidir.
  • Patent vekili firmalarında çalışan mühendislerde teşvik kapsamına alınarak patent vekilleri desteklenmelidir.
  • Bütün teknik liselerde, mühendislik fakültelerinde, teknik öğretimle ilgili eğitim kurumlarında zorunlu patent dersleri olmalıdır.
  • Patent işlemlerinde KDV alınmamalı ya da %5 olmalıdır.
  • Ar-Ge ürünlerinde KDV alınmamalı ya da %5 olmalıdır.

 

MARKA - PATENT KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER

Tanınmış Bir Markayı Nasıl Taklit Edersiniz!

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 24.04.2012

Bu başlık altında bir yazı yazacağımı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında bu yazının başlığı "Marka taklitçiliği yapmayın, bir markayı taklit... Devamı

Markanızı Koruyamıyorsanız Sahibi Değilsiniz!

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 21.03.2012

Markanın sahibi olmak markayı kullanmakla başlar, kullanılmayan marka, marka olamaz. İster tescilli ister tescilsiz olsun bir marka kullanılıyorsa... Devamı

Patent Sayısını Artırmak İçin Somut Öneriler

Yazan: Av. Ali Çavuşoğlu / Marka/Patent Uzmanı

Yayın Tarihi: 08.03.2012

2011 yılında 2010 yılına göre ülkemizde yerli patent sayısı %25 oranında artarak 3962 adede; yerli faydalı model sayısı ise %6 oranında artarak 3174... Devamı

Unvan ve Marka Tescili Konusunda Kurumlararası Koordinasyon Eksikliği

Yazan: Gürşen Sevinç / Dünya Gazetesi Yazarı

Yayın Tarihi: 22.02.2012

Unvan ile marka arasındaki fark dolayısıyla marka mevzuatını bilmeyen pek çok kişi ve kuruluş; unvanlarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Ticaret... Devamı

Marka Tescilinde 35. Sınıf Kargaşası

Yazan: Av. Ali Çavuşoğlu / Marka/Patent Uzmanı

Yayın Tarihi: 25.10.2011

Türkiye'de marka tescilinde 19 Ekim 2011 tarihinde yapılan düzenlemeyle 35. sınıf uygulaması tamamen değişti. Bu makamelemizde yeni uygulamanın neler... Devamı