Teşekkürler...
Mesajınız gönderilmiştir.
Yayın Tarihi: 20.07.2010
Yeni açılan Edremit - Körfez Havalimanı'nda İstanbul uçağımı bekliyorum. Bekliyorum demek yanlış. Çünkü Körfez'in öncü zeytinyağı sanayicisi Ahmet Sucu dostumdan gerekli bilgileri almıştım:
-Hocam, uçağın ATR 72-500 tip, şirket 3 adet getirmiş, sadece bu tip havalimanlarına çalışıyor!
Uçak gecikmeksizin geldi, bakım dediğiniz artık 20-22 dk sürüyor, bitti, yolcular alınmaya başlandı.
Şirketin orta ölçeği olur da, uçağın olmaz mı? Büyüğün bir küçüğü uçağa biniyoruz. Bu uçak "Airbus'un küçük kardeşi" olarak tanımlanıyor.
Bize verilen dergiden uçağın temel özelliğini okuyorum:
-ATR konseptlerinden biri müşterilerine kısa pistler için uygun uçakları üretmektir. ATR uçaklarının çok yönlü kullanım kabiliyeti sayesinde tüm il ve ilçelere operasyon gerçekleştirilecektir. Tercih nedenimiz, kısa pistlere, kısa mesafeli uçuş hatlarında düşük maliyetli operasyonlar gerçekleştirebilmesidir.
Çok değil, Mart ayının ortasında, Tokat Sanayi ve Ticaret Odası'nda bir "akıl fırtınası" yapıyorduk. Tokat öncüleri adına açılışı yapan TSO Başkanı Hacı Ahmet Arat "Tokat Havalimanı çalışmıyor, zira pistimiz kısa, bunu kısa vadede çözme şansımız yok. İnsanın bile bize erişemediği bir ortamda, malı biz nasıl dışarıya satacağız?" diyordu. Tokat Seyahat'in sahibi olarak Arat'ın bu çözümsüzlüğü sadece bilinciyle değil, yaşayarak söylediği kesindi.
Baktım havayolu şirketinin uçtuğu listeye Tokat da vardı. Tokat Buluşması'nda hiç birimizin "Tokat Havalimanı'nn açılışı uçak tipinin çözümüdür" demek aklımızdan geçmedi. Bu konuyu "çözümsüz başlık" olarak "kırmızı" ile işaretlemiştik.
Aynı iş Zonguldak için de geçerliydi. Gökçebey de, bir dağın kıyısında kısa bir pistle kurulu Zonguldak Havalimanı, törenle açılışı yapılmış sonra da kapanıvermişti. Şimdi Denizli'de görev yapan o tarihteki Zonguldak Valisi olan Yavuz Erkmen, konunu çözümü için çok çaba göstermiş ama işi sonuçlandıramamıştı.
Şimdi ATR bu 'kısa pist'li kentlere uçuyor. Üstelik 80 ülkede 150 havayolu şirketinin ATR uçağı kullanması, bize bir kez daha inovasyonun yenilikçilik kadar, bir soruna çözüm bulmak olduğunu öğretiyor. Zaten 2004'te ülkede sadece 142 uçak çalışırken, 2008 sonunda 262 uçak ve 9 havayolu şirketi ve yarım milyon tona yakın kargo kapasitesi, konunun sadece bir hat açmak değil, aynı zamanda havayolu şirketlerinin yenilikçi operasyonel yeteneklerinin varlığını gösteriyor.
Sorun(lar)a çözme yanlısı olarak bakmadan, farklılığı düşünmemiz mümkün olmuyor!
İNOVASYON KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER MAKALELER