İŞ'TE KOBİ'nin avantajlarından faydalanmak için lütfen giriş yapınız.

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum

Dış Ticaret Uzmanı - Şefik Ergönül Yanıtlıyor

Google Yahoo Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

Mavi Hat Uygulaması Gümrük Müşavirliği Mesleğini Bitirir Mi?

06.02.2012 10:00
Merhabalar Şefik Bey,

Uzun zamandır aklımdaki meslek gümrük müşaviri olmaktı. Okulumu henüz bitirdim okulum devam ederkende Eskişehir'de gümrük danışmanlığı firmasında işe başladım iş kapsamında kendime tecrübe katabilmek için. Ancak gümrük sisteminin değişmesi mavi hatta sahip olanların kendi işlemlerini yapabilmeleri bu mesleği bitirir mi?

Merak ediyorum... Saygılarımla.

Seçil Taşkın
Sayın Seçil Taşkın,

Mavi Hat uygulaması, Gümrük Yönetmeliğinin 184. Maddesinde belirtilen "Ertelenmiş Kontrol" başlığı altında incelenmektedir.
Bu uygulamada, belge kontrolü veya muayene yapılmadan teslim edilen eşyanın muayenesi, eşyanın tesliminden sonra gümrük beyannamesi ile ticari belge ve verileri incelenerek, gerektiğinde eşyanın imalathane, fabrika, özel depo, işyeri ve benzeri yerlerde yapılmaktadır.
Bu uygulamadan ancak gümrük yönetmeliğinin birinci bölümünde belirtilen kıstaslara uyan, "Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü" sahibi mükellefler yararlanabilir.
Bu noktadan hareketle, tüm yükümlülerin bu kıstaslara uygun hale gelmesinin mümkün olamayacağını ve "Mavi Hat" uygulamasına sahip olamayacaklarını göz önüne alarak Gümrük Müşavirlerinin işlerinin azalmasına ya da mesleğin bitmesine neden olamayacağını düşünüyoruz.

İyi çalışmalar,

Şefik Ergönül


İşin Uzmanları bölümünde İŞ'TE KOBİ kullanıcıları tarafından sorulan sorulara verilen cevaplar öneri niteliğinde olup, burada yer alan önerilerden yola çıkılarak yapılacak uygulamalarda karşılaşılabilecek maddi ve manevi zararlardan, Türkiye İş Bankası, Türkiye İş Bankası çalışanları, İŞ'TE KOBİ İnternet Sitesi ve/veya soruları cevaplayan uzmanlar sorumlu değildir.

Gümrüğe tabi olma bedeli hesaplanırken, ürünlerin "kargo ücretleri" de dikkate alınıyor mu?

Soran: Samet Keskin
Yayın Tarihi: 27.04.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Almanya ve Letonya'ya şeker ihracatı

Soran: Ferhat Kıran
Yayın Tarihi: 27.04.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Akreditif İşlemi ve Konşimento

Soran: Burcu Özdemir
Yayın Tarihi: 05.04.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Dış Ticaret Yapacağım. Şirket Tipini Nasıl Belirlemeliyim?

Soran: Ali Özgür Ketenci
Yayın Tarihi: 28.03.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Angola`da Ticaret Yapmak İstiyorum

Soran: Murat Karaman
Yayın Tarihi: 22.03.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Yurtdışında Şube Açmak Mı? Şirket Kurmak Mı?

Soran: Semih Karyeniç
Yayın Tarihi: 13.03.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Dış Ticaret Finansmanını Nasıl Sağlayabilirim?

Soran: Müge Ezgin
Yayın Tarihi: 12.01.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

"Gemide Masrafsız" (FOB) Olarak Alınan Bir Mala Taşıma Ücreti Dahil Midir?

Soran: Yunus Emre Ayan
Yayın Tarihi: 12.01.2012
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Moritanya'da Nasıl Şirket Açabiliriz?

Soran: Şenol Özdemir
Yayın Tarihi: 20.12.2011
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Hasarlı İhraç Mala Credit Note Kesilmesi Hakkında

Soran: Hakan Dakak
Yayın Tarihi: 20.12.2011
Cevaplayan Uzman: Şefik Ergönül

Geri 1 2 3 4 5 İleri