İŞ'TE KOBİ'nin avantajlarından faydalanmak için lütfen giriş yapınız.

Beni Hatırla
Şifremi Unuttum

MB Başkanı: Aşırı Likidite Sıkıntısı Yok

Google Yahoo Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

20.05.2010 Perşembe - İSTANBUL

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Hem bankalar, hem Merkez Bankası açısından yeni bir döneme giriyoruz" dedi.

 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, piyasada çok aşırı bir likidite sıkıntısı olmadığını belirterek, "Ancak şu var; yepyeni bir fonlama uygulamasına geçiyoruz. Belki bunun yarattığı bir tedirginlik olabilir. Ancak hiç kimsenin tedirgin olmasına gerek yok" dedi.

Yılmaz, "Küresel kriz, yeniden yapılanma, ulusal dönüşüm" konulu Forum İstanbul 2010 sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Para Politikası Kurulunun (PPK) iç talepteki toparlanmaya ilişkin açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, "bunun, Merkez Bankasının iç talepteki artışı enflasyon riski olarak görmeye başladığı anlamına gelip gelmediğini" sorması üzerine Yılmaz, "Henüz değil" karşılığını verdi.

Yılmaz, repo faizinin gösterge faizi olarak kullanılacağı açıklamasıyla ilgili olarak, "Piyasada çok mu likidite ihtiyacı var? Teknik faizde bundan sonraki aşama ne olacak?" sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Piyasada çok aşırı bir likidite sıkıntısı yok. Ancak şu var. Yepyeni bir fonlama uygulamasına geçiyoruz. Belki bunun yarattığı bir tedirginlik olabilir. Ancak hiç kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. Merkez Bankası, piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi verecektir ve vermeye devam edecektir. Burada yapılmak istenen husus şu; gerek bankalar gerekse Merkez Bankası bundan sonra daha ince hesap yapmak durumundayız. Bugüne kadar 2001 krizinden sonra ortaya çıkan likidite koşullarında Merkez Bankası bol bol gündüz veriyordu, geriye kalanı da akşam üzeri piyasalardan çekiyordu. Dolayısıyla bankalarımızın, piyasaların çok net kılı kırk yaran bir likidite ihtiyacı tespit etmeleri gerekmeyebilirdi.

Bundan sonra hem bizim işimiz hem de bankalarımızın işi kolay olmayacak. Daha ince hesaplar yapmak durumundayız, onlar ihtiyaçlarını daha ince belirleyecekler. Çünkü gün sonunda ellerinde kalan parayı belki ilerde Merkez Bankasına daha aşağı bir fiyattan getirmek durumunda kalabilirler veya Merkez Bankası, piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi daha iyi tespit ederek ve o miktarı tespit ederek vermek durumunda ki faiz oranları politika faiz oranının etrafında dalgalansın.

Dolayısıyla burada hem bankalar açısından hem Merkez Bankası açısından yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemin özelliği de ihtiyaçların daha dikkatlice tespit edilmesi ve ona göre de piyasaların işlemlerine devam etmesi."

"Neyin, ne zaman yapılacağını gelişmeler belirleyecek"

Avrupa'daki durumun, Merkez Bankası'nın krizden çıkış stratejisini değiştirip değiştirmeyeceği yönündeki soruyu Yılmaz şöyle yanıtladı:

"Çıkış stratejimizi açıkladığımız günün hemen arkasından uluslararası piyasalarda birtakım dalgalanmalar oldu. Buna paralel birtakım operasyonlarda bulunduk. Benzer durumlar ortaya çıkar ise burada önemli olan bankalarımızın sıhhat ve sağlığı ekonomide uzun vadeli büyümenin sürdürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması... Bunun için ne gerekiyorsa Merkez Bankası üzerine düşeni yapmaya devam edecek."

Yılmaz, neyi ne zaman yapacaklarını gelişmelerin belirleyeceğini belirterek, "Biz şu anda hızlı gidiyoruz' da demiyorum, 'ağır gidiyoruz' da demiyorum. Biz ihtiyaç ortaya çıktığında bu kararları, yapılması gerekenleri peyderpey uygulamaya koyacağız" dedi.

Önceki Haber Sonraki Haber

EKONOMİ KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER

Konut ihtiyacımız 7,5 milyon

23.05.2012 - İSTANBUL

"2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü" raporuna göre Türkiye'nin 2023'e kadarki konut ihtiyacı 7,5 milyon.... Devamı

İş Yatırım'dan 31,6 milyon TL net kâr

23.05.2012 - İSTANBUL

İş Yatırım Menkul Değerler'in 2012 yılının ilk çeyreğinde konsolide net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat artış göstererek 31,6 milyon TL olarak gerçekleşti.... Devamı

"Ramadan in İstanbul" ekonomiye can verecek

23.05.2012 - İSTANBUL

Ramazan'a ekonomik canlılık getirmek ve Arap ülkelerinden gelen turist sayısını artırmak amacıyla "Ramadan in İstanbul" adıyla alışveriş etkinliği düzenlenecek.... Devamı

Turkcell Superonline'da kontrol kullanıcıya geçiyor

23.05.2012 - İSTANBUL

Müşteriler bundan böyle kullanım alışkanlıklarına göre birçok farklı seçenek arasından ihtiyaçlarına en uygun internet paketini satın alabilecekler.... Devamı

BUSİAD ödülleri sahiplerini buldu

23.05.2012 - BURSA

TETSİAD Başkanı ve Küçükçalık Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık ile Küçükçalık Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Küçükçalık "Yılın İşadamı Ödülü"nü almaya hak kazandı.... Devamı