28.05.2009 Perşembe - İSTANBUL
Babacan, dünyanın modern ekonomi tarihinin en zor dönemlerinden birinin yaşandığını söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ekonomide ilk canlanma işaretlerinin görüldüğünü, bununla birlikte, son dönemdeki iyileşmelerin devam edip etmeyeceğinin bir süre daha yakından izlenmesi gerektiğini bildirdi.
Babacan, Forum İstanbul'un Swissotel'de gerçekleştirilen "Dünya Finansal ve Ekonomik Krizinden 2023 Türkiyesine" başlıklı toplantısının açılışında, dünyanın modern ekonomi tarihinin en zor dönemlerinden birinin yaşandığını söyledi.
Babacan, para politikası uygulamalarının yanı sıra ekonomiyi canlandırmak için pek çok mali paketin devreye sokulduğuna ve istihdamın artmasına yönelik düzenlemeler yapıldığına değinerek, alınan para ve maliye politikası önlemlerinin kredi kanallarının daha iyi işlemesine katkıda bulunduğunu dile getirdi.
Bakan Babacan, küresel ekonomide ilk canlanma işaretlerinin görüldüğünü ifade ederek, "Bununla birlikte küresel ekonominin kalıcı ve güçlü bir canlanma sürecine girdiğini söyleyebilmek için son dönemdeki iyileşmelerin devam edip etmeyeceğini bir süre daha yakından izlemek gerektiğinin altını çizmek istiyorum" diye konuştu.
Yeni yatırım teşvik sistemi
Küresel krizin Türkiye'ye yansımalarını ilgili kurumların yakından izlediğini vurgulayan Babacan, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de Merkez Bankası ve Hükümetin küresel krizin ekonomiye etkilerini hafifletmek amacıyla çeşitli tedbirler aldıklarını hatırlattı.
İstihdamın artmasına yönelik bazı önlemleri de yakında hayata geçireceklerini bildiren Babacan, "Yeni yatırım teşvik sistemi üzerindeki çalışmalarımızı nihai aşamaya getirmiş bulunmaktayız. Yeni teşvik sistemi yatırım teşviklerinin belirlenmesinde bölgesel ve sektörel unsurları bütünleştirecek ve ülkemizin rekabet gücünü artıracak alanlardaki büyük projelere yönelik destekleri de içerecektir" diye konuştu.
Özel sektörden beklentiler
Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin yeniden istikrarlı bir büyüme dönemine girmesinin ön koşulunun makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi ve küresel ekonominin kalıcı bir canlanma evresine girmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Türkiye ekonomisinin uzun dönemli büyüme potansiyelini etkileyecek olan temel unsur mikro reformlarla desteklenmiş bir makroekonomik istikrar ve güven ortamıdır. Bu nedenle içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar nedeniyle hedef patikasından sapma gösterebilecek kamu dengelerinin daha sonraki dönemde tekrar bu patikaya dönüşünün sağlanması da çok önemlidir."
Ekonomik verimliliği ve rekabet gücünü artırmak amacıyla özel sektörle ortak çaba sarf etmelerinin zorunlu olduğunu düşündüğünü ifade eden Babacan, hükümet olarak kendilerinin özel sektörün önünü açmak için gerekli tedbirleri aldıklarını, özel sektörün de verimliliği ve istihdamı artırmaya yönelik faaliyetlerini hızlandırmasını beklediklerini söyledi.
Babacan, TOBB öncülüğünde bir grup sivil toplum kuruluşu tarafından başlatılan "Kriz varsa çare de var" kampanyasını desteklediğini kaydetti.
EKONOMİ KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER
20.04.2018 - İSTANBUL
İntertek, Türkiye'de geçen yıl belirlediği hedeflerin üzerinde iki katlık bir büyüme gerçekleştirdi. ... 
20.04.2018 - BURSA
Bursa Eldiven Sanayi, Bursa Karma OSB'de 5 milyon lira yatırımla tesis kurdu.... 
20.04.2018 - Yurtdışı
Çelik tel ve halat sektörünün ilk Ar-Ge merkezini de kuran şirket, sektörün katma değerinin Avrupa seviyesine ulaşmasını bekliyor. ... 
20.04.2018 - İSTANBUL
Ulaşım ve turizmi buluşturan İngiliz devi YO! Company, otelcilik markası YOTEL'i yeni havalimanı ile Türkiye'ye getiriyor.... 
20.04.2018 - İSTANBUL
Şirket, Osmaniye Kadirli'de ilk etapta günlük kapasitesi 450 bin adet olan kesimhane ve yıllık 579 bin 500 ton olan yem fabrikasının yatırımına hazırlanıyor.... 