Solimpeks Enerji Başarı Hikayesi

Solimpeks Enerji Gıda Turizm San. Tic. A.Ş.

Solimpeks, güneş enerjisi sektöründeki 30 yılı aşkın tecrübe ve bilgi birikimini günümüz teknolojisiyle birleştirerek, Dünya standartlarında güneş enerjisi sistemleri üretmeyi başarmıştır...Devamı

Alturna'dan basınçlı suyla fındık zarı soyan makine

Google Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

14.12.2010 Salı - ORDU

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti.

 

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti. 1980 yılında fındık sektörüne yönelik hizmet vermeye başladıklarını belirten Alturna Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere fındık kırma fabrikaları kurduklarını söyledi. Albayrak, "Yurtiçinde ise, bölgede fındık işleme ve fındık kırma tesisleri kuruyoruz.Makine ve fındık sektöründe yeni ürün geliştirmek için 2004 yılında Ar-Ge bölümü kurduk" diye konuştu. Ar-Ge departmanlarında, iki konuda çalışmalar yaptıklarını belirten Albayrak, şunları söyledi:

"İlk çalışmamız tanburlu fındık kırma tesisiydi. İkinci çalışmamız ise basınçlı su ile natürel fındık zarı soyma sistemi. Her iki çalışmamıza da patent verildi. Bunun yanı sıra her iki proje de TÜBİTAK ve TEYDEP tarafından desteklendi. Tanburlu fındık kırma sistemi, kalibrasyon kabuk ayırma ve kırma yöntemlerinde, fındık kırma sektörü için bir devrim niteliğinde. 20 ton/gün iç fındık kapasiteli bir tanburlu fındık kırma sistemi için, 200 metrekare kapalı alan yeterli. Toz yok, gürültü yok, insan sağlığına uygun ve tamamı çelik konstrüksiyon. Geliştirdiğimiz bu sistem 250 kg/saat kapasiteli olduğu gibi, 5 bin kg/saat kapasiteli de olabiliyor."

Albayrak, ikinci projeleri olan basınçlı suyla fındık zarı soyma sistemini ise, işlenmiş fındık sektöründe natürel fındığın zarının ısıl işlemle ayrılmasına alternatif kazandırmak için ürettiklerini kaydetti. Albayrak, şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk defa basınçlı suyla fındık zarını soyma işlemini sektöre tanıttık. Bu makine ile sektöre daha zengin ürünler elde edeceği, katma değer sağlayacağı kazanımlar sunduk. Bu sistem, fındığın dışında, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi diğer sert kabuklu meyvelerin de zarının soyulmasında kullanılan bir sistem. Bu çalışmalarda, ODTÜ Gıda Mühendisliği Kürsü Başkanı Prof. Dr. Suat Ungan'ın katkıları büyük."

Önceki Haber Sonraki Haber

FİRMA HABERLERİ KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER

Setkom, ihracat oranını yüzde 45'e çıkarmayı hedefliyor

18.12.2017 - BURSA

Setkom Genel Müdürü Turgay Yılmaz, firma olarak bu yıl mevcut durumlarını koruduklarını belirterek, "Şu an yüzde 30 olan ihraç oranımızı önümüzdeki süreçte artırmayı hedefliyoruz" dedi.... Devamı

Isısan, hastaneler için yılda 35 likit oksijen tankı üretiyor

18.12.2017 - KAYSERİ

Isısan Satış ve Pazarlama Müdürü Serdal Kara, Türkiye'nin tek medical tank üretici belgesine sahip firma olduklarını belirtti.... Devamı

Madosan, tasarım merkezi olmak için başvurdu

14.12.2017 - BURSA

Üretimin yarısını ihracata kanalize eden firma, Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Afrika pazarlarında da büyüme hedefliyor.... Devamı

Arslan Alüminyum cirosunu dörde katlamayı hedefliyor

14.12.2017 - İSTANBUL

Geçen yıl 304 milyon lira düzeyinde olan cirosunu bu yıl 600 milyon liraya ulaştıran Arslan Alüminyum, istikrarlı büyümesini 50 bin metrekarelik ek tesis kurarak desteklemeyi ve 2023'te 2.4 milyar lira ciroya ulaşmayı planlıyor.... Devamı

Yalıtımcı BTM, 2018'de ihracatta atağa geçecek

14.12.2017 - İZMİR

BTM, 2017 yılında ihracatta yüzde 12, toplam ciro yüzde 18 büyüdü.... Devamı