Köprülü Otomotiv Başarı Hikayesi

Köprülü Otomotiv ve Endüstri Ürünleri San. Tic. A.Ş.

1958 yılında Konya Ticaret Odası'na Köprülü Halıcılık olarak kayıt olan firma, 1991 yılından bu yana anonim şirket olarak ticari faaliyetlerini sürdürmektedir...Devamı

Alturna'dan basınçlı suyla fındık zarı soyan makine

Google Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

14.12.2010 Salı - ORDU

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti.

 

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti. 1980 yılında fındık sektörüne yönelik hizmet vermeye başladıklarını belirten Alturna Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere fındık kırma fabrikaları kurduklarını söyledi. Albayrak, "Yurtiçinde ise, bölgede fındık işleme ve fındık kırma tesisleri kuruyoruz.Makine ve fındık sektöründe yeni ürün geliştirmek için 2004 yılında Ar-Ge bölümü kurduk" diye konuştu. Ar-Ge departmanlarında, iki konuda çalışmalar yaptıklarını belirten Albayrak, şunları söyledi:

"İlk çalışmamız tanburlu fındık kırma tesisiydi. İkinci çalışmamız ise basınçlı su ile natürel fındık zarı soyma sistemi. Her iki çalışmamıza da patent verildi. Bunun yanı sıra her iki proje de TÜBİTAK ve TEYDEP tarafından desteklendi. Tanburlu fındık kırma sistemi, kalibrasyon kabuk ayırma ve kırma yöntemlerinde, fındık kırma sektörü için bir devrim niteliğinde. 20 ton/gün iç fındık kapasiteli bir tanburlu fındık kırma sistemi için, 200 metrekare kapalı alan yeterli. Toz yok, gürültü yok, insan sağlığına uygun ve tamamı çelik konstrüksiyon. Geliştirdiğimiz bu sistem 250 kg/saat kapasiteli olduğu gibi, 5 bin kg/saat kapasiteli de olabiliyor."

Albayrak, ikinci projeleri olan basınçlı suyla fındık zarı soyma sistemini ise, işlenmiş fındık sektöründe natürel fındığın zarının ısıl işlemle ayrılmasına alternatif kazandırmak için ürettiklerini kaydetti. Albayrak, şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk defa basınçlı suyla fındık zarını soyma işlemini sektöre tanıttık. Bu makine ile sektöre daha zengin ürünler elde edeceği, katma değer sağlayacağı kazanımlar sunduk. Bu sistem, fındığın dışında, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi diğer sert kabuklu meyvelerin de zarının soyulmasında kullanılan bir sistem. Bu çalışmalarda, ODTÜ Gıda Mühendisliği Kürsü Başkanı Prof. Dr. Suat Ungan'ın katkıları büyük."

Önceki Haber Sonraki Haber

FİRMA HABERLERİ KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER

Türk şirketi, Rusya'da Yandex'i solladı

16.01.2017 - İSTANBUL

Rusya'da Yandex, Kasperksy gibi devleri sollayan Rönesans İnşaat, ülkedeki 'en büyük 200 özel şirket' listesine giren tek Türk şirketi oldu.... Devamı

Tofaş, ihracat ve üretim rekoru kırdı

16.01.2017 - İSTANBUL

Tofaş, 2016 yılını Türkiye otomotiv sektörünün üretim ve ihracat rekortmeni olarak tamamladığını açıkladı.... Devamı

Antalya markası Naturmed İlaç eczacılığın 'Oscar'ını kazandı

16.01.2017 - ANTALYA

Eczacı Dergisi tarafından her yıl düzenlenen Altın Havan Ödüllerinde bu yıl çok sayıda aday arasından Naturmed İlaç, Eczacılık sektörünün Oscar'ı sayılabilecek 2016 Altın Havan 'Yatırım Ödülünü' kazandı.... Devamı

Başarsoft bilişimin merkezi ABD'ye teknoloji satacak

16.01.2017 - İSTANBUL

Google, Yandex gibi internet arama motorlarına harita verisi suna Türk şirketi Başarsoft, bilişimin merkezi ABD'ye gözünü dikti. ... Devamı

İngiltere'den döndü, Bingöl'de tarıma lavanta ile umut oldu

13.01.2017 - İZMİR

İngiltere'de yaşayan Dicle Sevim Sertkaya'nın, memleketi Bingöl'ün kalkınmasına destek olmak için başlattığı lavanta tarımı, topraklarının büyük bölümü başka bir bitkinin yetişmesine uygun olmayan kentte umut yarattı.... Devamı