Meydan Grup Başarı Hikayesi

Meydan Otomotiv Endüstri Nakliye ve Gıda Sanayi İç Dış Tic. Ltd. Şti.

1969 yılında otomotiv sektörüne yönelik faaliyet gösteren bir firmada çalışan olarak iş hayatına başlayan Ömer Faruk Meydan, 1991yılında Konya için bir ilki gerçekleştirerek; Japon otomobillerinin yedek parça ticaretini yapan firmayı kurmuştur...Devamı

Alturna'dan basınçlı suyla fındık zarı soyan makine

Google Facebook del.icio.us StumbleUpon Twitter Digg

14.12.2010 Salı - ORDU

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti.

 

Alturna Makine, yaptığı Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, basınçlı suyla fındık zarı soyma makinası üretti. 1980 yılında fındık sektörüne yönelik hizmet vermeye başladıklarını belirten Alturna Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere fındık kırma fabrikaları kurduklarını söyledi. Albayrak, "Yurtiçinde ise, bölgede fındık işleme ve fındık kırma tesisleri kuruyoruz.Makine ve fındık sektöründe yeni ürün geliştirmek için 2004 yılında Ar-Ge bölümü kurduk" diye konuştu. Ar-Ge departmanlarında, iki konuda çalışmalar yaptıklarını belirten Albayrak, şunları söyledi:

"İlk çalışmamız tanburlu fındık kırma tesisiydi. İkinci çalışmamız ise basınçlı su ile natürel fındık zarı soyma sistemi. Her iki çalışmamıza da patent verildi. Bunun yanı sıra her iki proje de TÜBİTAK ve TEYDEP tarafından desteklendi. Tanburlu fındık kırma sistemi, kalibrasyon kabuk ayırma ve kırma yöntemlerinde, fındık kırma sektörü için bir devrim niteliğinde. 20 ton/gün iç fındık kapasiteli bir tanburlu fındık kırma sistemi için, 200 metrekare kapalı alan yeterli. Toz yok, gürültü yok, insan sağlığına uygun ve tamamı çelik konstrüksiyon. Geliştirdiğimiz bu sistem 250 kg/saat kapasiteli olduğu gibi, 5 bin kg/saat kapasiteli de olabiliyor."

Albayrak, ikinci projeleri olan basınçlı suyla fındık zarı soyma sistemini ise, işlenmiş fındık sektöründe natürel fındığın zarının ısıl işlemle ayrılmasına alternatif kazandırmak için ürettiklerini kaydetti. Albayrak, şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk defa basınçlı suyla fındık zarını soyma işlemini sektöre tanıttık. Bu makine ile sektöre daha zengin ürünler elde edeceği, katma değer sağlayacağı kazanımlar sunduk. Bu sistem, fındığın dışında, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi diğer sert kabuklu meyvelerin de zarının soyulmasında kullanılan bir sistem. Bu çalışmalarda, ODTÜ Gıda Mühendisliği Kürsü Başkanı Prof. Dr. Suat Ungan'ın katkıları büyük."

Önceki Haber Sonraki Haber

FİRMA HABERLERİ KATEGORİSİ ALTINDA YER ALAN DİĞER HABERLER

Arif Özen Makine, lokal servis ağıyla öne çıktı

27.05.2016 - KONYA

Şirket ortağı Yüce, bayiliğini yaptıkları firmalar ile istişare ederek yeni makine parkurlarının sektörel bazda, özellikle çelik konstrüksiyon sektörüne yönelik genişletilmesini hedeflediklerini vurguladı.... Devamı

Keyled, özel ölçümlerle tasarruf oranını yükseltti

27.05.2016 - İÇEL

Keyled, LED aydınlatmada özel ölçümlerle tasarruf oranını yükseltti.... Devamı

Mubitek, 'Akıllı Tasarım' ile verimliliği yüzde 20 artırdı

27.05.2016 - BURSA

Mubitek, sac kalıp tasarımı ve üretimi yapan firmaların tasarım süreçlerini yalınlaştırarak verimliliği arttırdı. Yanlış işleme oranı yüzde 10 düşerken, sistem sayesinde stok maliyeti yüzde 25 azaldı, tasarım süreci yüzde 35 kısaldı.... Devamı

Ton balığına inovasyon getiren SASU, ihracata 'olta attı'

26.05.2016 - İSTANBUL

Adanalı ton balığı markası SASU, acılısı tutunca piyasaya 9 farklı çeşit soslu ton balığı sundu.... Devamı

Kaybolan kitaplar yeni bir girişimin doğmasına yol açtı

26.05.2016 - BURSA

Genç girişimci Mustafa Turgut, tasarladıkları kişiye özel mühürlerle kişisel kütüphanelerde yaşanan kayıpların önüne geçerken okuma alışkanlığının artırılmasında da katkı sağladıklarını söyledi.... Devamı